Wanneer moet je een meterkast vervangen?

meterkast

Heb je een huis gekocht en betreft dit een vrij oud huis? Of is je eigen huis ook niet het nieuwste meer? Een oud huis kan natuurlijk ontzettend knus zijn. Wel zijn er enkele zaken die je misschien op den duur zou moeten vervangen. Zo voorkom je wellicht op latere termijn schade of andere narigheden. Een voorbeeld is het vervangen van de meterkast. Benieuwd wanneer je dit zou moeten doen? Je leest het in dit artikel.

De meterkast

Het vervangen van een groepenkast vindt doorgaans plaats wanneer een oud huis wordt gemoderniseerd of wordt verbouwd. Het is belangrijk dat de stoppen- of groepenkast van je meterkast aan alle eisen van tegenwoordig voldoet. Op die manier zorg je ervoor dat je huis veilig is.

Verouderd huis

Er zijn diverse redenen waarom je de meterkast van je huis zou moeten vervangen. Allereerst gebeurt dit dus vaak bij een oude woning. Dat komt omdat veel oude woningen nog voorzien zijn van een zogeheten stoppenkast. Op zich biedt deze voldoende bescherming, maar een moderne groepenkast met installatieautomaten zorgen voor een hogere beschikbaarheid en veiligheid in je huis.

Redenen om je meterkast te vervangen

Een andere redenen om je meterkast te vervangen is wanneer je een groter aantal elektrische apparaten in je woning wilt gaan gebruiken. Ook kan het nodig zijn om je meterkast te vervangen wanneer je een grootstroomverbruiker in je huis hebt. Als je je huidige groepenkast gaat uitbreiden of aanpassen, kan het zo zijn dat je hele groepenkast vervangen moet worden. De groepenkast moet namelijk voorzien van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaar. Het vervangen van de meterkast is een ingewikkelde klus. Het is daarom aan te raden hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen, in plaats van dit zelf op te lossen.

Verbouwingen

Wanneer je de groepenkast van je woning wilt gaan vervangen of uitbreiden, is het aan te raden hierbij rekening te houden met eventuele verbouwingen in de toekomst, of eventuele uitbreidingen en aankopen. Het is namelijk makkelijker en tevens goedkoper om de groepenkast van je woning in één keer uit te breiden of te vervangen, dan wanneer je dit in meerdere stappen gaat doen.

Kostenplaatje vervanging meterkast

Als je de groepenkast van je woning wilt vervangen of uitbreiden, neemt dat natuurlijk kosten met zich mee. Het is lastig om hiervoor één bepaald bedrag te noemen. Dat komt omdat de aanpassing onder meer afhangt van het aantal groepen dat nodig is, eventuele aanpassingen of andere extra opties. Daarom is het aan te raden een offerte aan te vragen bij de installateur. Zorg er bovendien voor dat je de groepenkast altijd door een professioneel iemand laat vervangen. Wanneer er namelijk foutjes of verkeerde berekeningen worden gemaakt, kan dat grote nadelige gevolgen hebben, ook op langere termijn.