Het nut van hydraulisch gereedschap

hydraulisch gereedschap

Hydraulisch gereedschap is voor reddingsdiensten cruciaal om in noodsituaties snel, veilig en op de juiste manier mensen in nood te kunnen helpen. Met name de brandweer, maar ook de politie en het leger maken van dit soort gereedschappen gebruik als de nood aan de man is. Voor hulpdiensten zijn vandaag de dag tal van soorten hydraulische reddingsgereedschappen beschikbaar. In dit artikel lees je wat het nut van dit gereedschap is en welke soorten apparaten voor directe hulp, zoals een hydraulische cutter of een hydraulische spreider, er allemaal beschikbaar zijn. Doe er je voordeel mee!

Het nut en belang van hydraulische gereedschappen

Niet alleen hulpdiensten hebben baat bij het gebruik van hydraulisch gereedschap, maar ook in de bouwsector en industriële wereld komen hydraulische apparaten goed van pas. In de reddingswereld wordt gereedschap, en zeker een hydraulische cutter of een Hydraulische spreider, vaak ingezet bij ongevallen op de weg waarbij auto’s in elkaar gedrukt zijn en inzittenden in een voertuig bekneld zitten. Met een Hydraulische cutter kan er dan door zwaar metaal heen gesneden worden, om zo een opening te forceren waardoor het slachtoffer bevrijd kan worden. Op deze manier kunnen echt mensenlevens worden gered, doordat er sneller medische hulp gegeven kan worden!

Verder is hydraulisch gereedschap ideaal, omdat dit gereedschap gemakkelijk te vervoeren is. Hulpdiensten kunnen zo snel ter plaatse zijn, het mobiele gereedschap erbij pakken en hun werk doen.

Ten derde is een fijn kenmerk van hydraulische gereedschappen het nut dat dit type gereedschap heeft in de bouw en industrie. Moet er iets van metaal ontmanteld worden, dan is dat met dit gereedschap snel gebeurd!

Ten slotte is de variatie die er is als je op zoek bent naar hydraulische hulpmiddelen groter dan je denkt. Zo kun je gaan voor een hydraulische spreider, een cutter ofwel snijder, maar ook voor combinatiegereedschappen of voor een hydraulische ram.

Soorten redgereedschappen die op hydrauliek werken

We behandelden al twee soorten redgereedschappen die hydraulisch werken, namelijk de spreider en de cutter. Een andere variant is een combinatie tussen beide functies. Hierbij worden de functie van snijder en spreide gecombineerd. Aantrekkelijk aan dit gereedschap is dat combi-redgereedsdchap multifunctioneel inzetbaar is. En daardoor minder ruimte in beslag neemt in voertuigen dan wanneer er een afzonderlijke cutter en een aparte snijder worden gebruikt. Ten slotte kennen we ook nog de hydraulische ram. Dit is een soort cilinder, die in staat is om sterk materiaal uit elkaar te drukken.