De wereld verandert tegenwoordig zo snel. Maar, nog belangrijker, doen wij dat ook? We gebruiken de ongelooflijke technologieën van vandaag elke dag, de hele tijd. We staan af en toe versteld van wat we met één druk op de knop kunnen bereiken. Maar wat als we alles zelf zouden kunnen creëren?
Arduino is het antwoord.
Tenzij je nog niets hebt gemaakt met Arduino, zou iedereen die geïnteresseerd is in robotica of hardware engineering ermee bekend moeten zijn. Arduino is een open-source (publiek beschikbaar) elektronisch platform met eenvoudige hardware en software. Anders gezegd, Arduino verwijst naar een open-source elektronicabord en de software die wordt gebruikt om het te programmeren. Arduino is een uitstekend hulpmiddel om robotica, hardware techniek en programmeren te leren. Veel projecten hebben Arduino door de jaren heen gebruikt, variërend van eenvoudige huishoudelijke artikelen tot ingewikkelde wetenschappelijke apparaten. Arduino boards kunnen inputs detecteren zoals licht op een sensor, een vinger op een knop, of een Twitter post en deze omzetten in outputs zoals het aanzetten van een LED, het in gang zetten van een motor, of het publiceren van iets online.
We begrijpen wat Arduino is, maar waarom zouden we het gebruiken? Waarom Arduino, als er tientallen alternatieve mogelijkheden zijn:
- Arduino is een vrij en open-source elektrisch platform. Dit houdt in dat niet alleen het publiek vrijelijk gebruik kan maken van de software en hardware, maar ook de hardware en software regelmatig kan bijwerken en wijzigen, wat de veelzijdigheid van Arduino aantoont. In feite is een groot aantal softwarebibliotheken gemaakt door leden van verschillende gemeenschappen om de Arduino in staat te stellen veel beter te werken en zich te gedragen met het groeiende aantal elektronische componenten.
- Bovendien is Arduino een van de meest gekloonde microcontroller boards die er zijn. Dit betekent dat Arduino verrassend goedkoop is. Verder biedt Arduino een overvloed aan mogelijkheden voor het ontwikkelen van je project. Er zijn verschillende boards, sommige piepklein en sommige enorm, elk met zijn eigen set mogelijkheden.
- De Arduino IDE (Integrated Development Environment) is een alles-in-één software IDE die ons laat programmeren in dezelfde taal voor praktisch elk Arduino board! Dit bespaart tijd omdat we niet telkens een nieuwe IDE hoeven te downloaden als we een nieuw Arduino-bord kopen.
Software
Zonder software is elke hardware nutteloos. Iemand moet de borden uitleggen wat we willen dat ze doen. Daarvoor moeten we de taal van het bord spreken. Machinecode is een taal die bestaat uit een opeenvolging van 1-en en 0-en, opgeslagen in het geheugen van het bord of de computer. Hoewel machinecode nuttig is voor computers, is het voor mensen ongelooflijk moeilijk te begrijpen. In de jaren 1940 en 1950 hadden computers iets dat een Assembler heette. De taak van deze assembler was om assembleertaal om te zetten in machinecode. Mensen konden getallen en dingen die op woorden leken, gebruiken om instructies voor de computer te schrijven, bekend als een programma. Hoewel de taal nog steeds moeilijk te begrijpen was, was zij ook specifiek voor elk type computer.
Hoewel dit te verkiezen was boven het schrijven van machinecode, was het tijdrovend om assemblages te schrijven en voor elke nieuwe computer een nieuwe reeks instructies te leren. Als gevolg daarvan werden in de jaren vijftig programmeertalen op hoog niveau ontwikkeld, zoals COBOL, Lisp en Fortran. Deze talen communiceerden niet in de moedertaal van de computers, maar vertrouwden in plaats daarvan op een compiler om de taal op hoog niveau om te zetten in iets dat de computers konden begrijpen. Een compiler is in wezen een programma dat de hierboven vermelde taken uitvoert. Wanneer u een Arduino-programma ontwikkelt, gebruikt u een combinatie van C en C++, dat een programmeertaal op hoog niveau is voor het creëren van Arduino-instructies. De Arduino IDE (Integrated Development Environment) is een stuk software waarmee we code kunnen schrijven en uploaden naar het Arduino-bord.
Wilt u nou meer te weten komen over het gebruik van Arduino? Bezoek dan de website van Elektor Magazine.